Missatges i comentaris

Podeu llegir els resums de els comuniacions i ponències i afegir els vostres comentaris i preguntes a la pàgina principal.

Cinc forns de calç del terme municipal de Tordera (Maresme): Can Marquès, Can Pica, Can Casellas i Ca l’Aulet o Jofre - Joan Bou i Illa, Jaume Vellvehí i Altimira (GHC)

En la nostra comunicació donarem notícia de quatre forns de calç conservats en el terme municipal de Tordera. Es tracta del forn de Can Marquès a Sant Pere de Riu, dels de Can Pica i Can Casellas a Hortsavinyà i dos més a Ca l’Aulet o Jofre a Tordera. L’estat de conservació és divers: El de Can Marquès fou restaurat i s’ha adequat per a la visita del públic a principis del 2010 per l’associació Salvem la Vall de Pineda. El de Can Pica es conserva força sencer, mentre que el de Ca l’Aulet, degut a què la darrera cuita que s’hi va fer fou un desastre, va quedar malmès cosa que s’agreujà amb l’ús que en feren els pastors i carboners. Quant al de Can Caselles es troba colgat de vegetació i es fa difícil veure’n l’aspecte. Tots els forns són d’època moderna i només el de Can Jofre l’hem pogut documentar indirectament al primer terç del segle XVII.
Es tracta de construccions de dimensions força considerables que fan pensar més en una producció important que no pas en el consum particular, especialment el forn de Can Pica. En el terme d’Hortsavinyà se’n té constància de fins a vuit forns però només el de Can Pica es conserva sencer

5 comentaris:

  1. El forn de Can Marquès és a Pineda no ?

    Miquel Jover

    ResponElimina
  2. No,el terme Tordera comença al pont del Diable.

    Joan Bou Illa

    ResponElimina
  3. El forn si que és terme de Tordera, perdona que m'he expressat malalment

    Joan Bou Illa

    ResponElimina
  4. Però Can Marquès esta sota de Sant Pere de Riu i em semla que es terme de Pineda doncs quan es va consagrar l'església de Santa mria de Pineda el 1079, en l'acta només apareix l'església de Santa Maria i en canvi Sant Pere ja existia.
    M. Jover

    ResponElimina
  5. Sant Pere de Riu actualment és Tordera. El segle XIX s'uniren les parròquies de Sant Miquel de Vallmanya,Santa Eulàlia d'Hortsavinyà i Sant Pere de Riu,i formaren el municipi d'Hortsavinyà. El 1929 aquest s'agregà a Tordera.

    Si tens algun dubte ens podem posar en contacte i ho mirem sobre el terreny.

    Joan Bou Illa

    ResponElimina