Missatges i comentaris

Podeu llegir els resums de els comuniacions i ponències i afegir els vostres comentaris i preguntes a la pàgina principal.

V Jornades: Presentació i Programa

V Jornades d'Història i Arqueologia
Medieval del Maresme
 (Febrer de 2011)

L’arqueologia medieval en el Maresme



PRESENTACIÓ
Des de ja fa vint-i-cinc anys, el Grup d’Història del Casal de Mataró,  pretén des d’una perspectiva científica i divulgadora alhora, donar a conèixer i contribuir a valorar el patrimoni cultural de la comarca del Maresme. Aquestes Jornades, les cinquenes que es celebren, segueixen aquest objectiu.
Les primeres Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme, es van celebrar l’octubre del 1999 i es dedicaren a l’arquitectura militar. Les segones, celebrades entre el 20 d’octubre i el 10 de novembre del 2001, es van centrar en el tema de L’organització de l’espai i models de poblament , i finalment les terceres, dutes a terme del 16 d'octubre al 6 de novembre del 2004 es dedicaren a El pas de l’Antiguitat Tardana al món medieval. Les últimes celebrades entre el 10 i el 24 de novembre de 2007 van tractar el tema dels monestirs medievals.
Les V Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme coincidint amb els 25 anys del Grup d’Història del Casal, pretén analitzar la historiografia sobre el patrimoni arqueològic medieval de la comarca del Maresme. L’estructura de les Jornades seguirà l’esquema habitual. En primer lloc, es tractaran una sèrie de ponències per a emmarcar el tema a nivell general i en un segon bloc s’analitzaran el tema de del patrimoni cultural a nivell comarcal, atenent la seva perspectiva de conservació, estudis realitzats, estat de la qüestió, entre d’altres. La darrera de les sessions es dedicarà a la lectura de les comunicacions presentades i a un col·loqui - debat. Si en les últimes Jornades van col·laborar les viles de Ripoll i Òrrius, on s’hi van celebrar algunes de les sessions, enguany col·laborarà el Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell”  d’Argentona. Per altra banda, l’estructura de les Jornades les desenvoluparem en un cap de setmana  a banda de poder-se seguir on line com ja és habitual (www.ghcmataro.org).
                                      
                                                                                  programa
DIVENDRES,  11 de FEBRER de 2011                                     Lloc: Saló de Pedra – Antic Ajuntament d’Argentona – Argentona
·         19.30 - 19.50 h. – Lliurament de la documentació i acreditació dels participants.
·         19.50  h. –  Inauguració de les Jornades.  Parlaments del Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Argentona, el Sr. President del Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell”  i del President del Grup d’Història del Casal i Coordinador de les Jornades.
·         20.00- 21.30 h.Ponència inaugural : La recerca en arqueologia medieval a Catalunya: passat, present i perspectives de futur". A càrrec de Josep M. Vila i Carabasa (ACRAM)
·          22.00 h. –  Concert de música medieval. “Ministrers del Sabre” .Acte organitzat per l’Ajuntament d’Argentona

DISSABTE, 12 de FEBRER de 2011                                  Lloc: Saló de Pedra – Antic Ajuntament d’Argentona – Argentona
·         09.30 – 10.30 h. Ponència: La recerca arqueològica del Maresme medieval. A càrrec de Joaquim Graupera i Graupera. Grup d’Història del Casal.
·         Pausa/ cafè
·         11.00 – 12.00 h. – Ponència : Valoració del patrimoni arqueològic medieval del Maresme. A càrrec d’Enric Subiñà i Coll. Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell”.
·         12.00- 13.00 – Ponència. Arqueologia i patrimoni medieval del Maresme als museus. A càrrec de Jaume Vellvehí i Altimira. Grup d’Història del Casal - Mataró.
·         13.00 – 13’30 h -  Col·loqui
·         Pausa/ Dinar
·         A partir de les 17.00 h. -  Presentació de les actes de les  IV Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme. A continuació, lectura de les comunicacions i col·loqui - debat (seguiment i presencial i on-line) a partir de les comunicacions llegides

DIUMENGE,, 13 de FEBRER de 2011                                  Lloc de trobada : Plaça de l’església d’Argentona
·         10.00 h .- Visita comentada pel patrimoni medieval d’Argentona A càrrec de Joaquim Graupera Graupera i d’Enric Subiñà i Coll.



PRESENTACIÓ DELS TREBALLS
Tema: Treballs en català, espanyol o anglès sobre qualsevol aspecte de la història, l’arqueologia, l’art, la cultura, estudis de fons documentals...  segons els següents blocs:
Àmbit 1, la historiografia del patrimoni medieval de Catalunya i el Maresme.
Àmbit 2, tema lliure que tracti l’Edat Mitjana o la Moderna.

Extensió: Fins a un màxim de 20 fulls A-4 a una sola cara i un màxim de 3 il·lustracions.

Termini: Cal lliurar un resum de la comunicació, d’una extensió màxima de 3 fulls a una sola cara, fins el  20 de gener del 2011, a fi de poder-lo tenir disponible "on-line". La comunicació íntegra es podrà lliurar fins al mateix dia de la lectura. Les comunicacions que no segueixin aquest calendari no seran admeses.

Originals: Els originals, tant del resum com de la comunicació es lliuraran en paper i en suport informàtic en format d’arxiu per a Microsoft Word. Les il.lustracions es lliuraran separadament del text de la comunicació. Els treballs s’hauran de lliurar a la secretaria del Grup d’Història del Casal (carrer Bonaire, 25 tercer pis. Mataró-08301) per correu o personalment els dijous de 19’30 a 20’30 del vespre. També poden fer-se arribar per correu electrònic a l’adreça: info@ghcmataro.org.

Lectura de les comunicacions: La presentació de les comunicacions es celebrarà en la darrera sessió de les Jornades a Mataró. En acabar les lectures, es donarà pas a un col·loqui -debat sobre les comunicacions presentades i, com a síntesi de les Jornades, sobre Els monestirs del Maresme: perspectives d’investigació. Aquest col·loqui anirà a càrrec dels autors de les comunicacions amb la lliure participació del públic assistent a l’acte i dels participants "on-line". Per a la lectura es disposarà d’un màxim de 10 minuts.

Publicació de les comunicacions: Totes les comunicacions presentades que compleixin les condicions expressades seran publicades en el volum que inclourà les ponències.


MODALITATS D’INSCRIPCIÓ
Desplaçaments: Els desplaçaments de les visites als jaciments, aniran a càrrec dels propis participants inscrits (cotxes particulars).

Documentació de les Jornades i certificats: Tots els inscrits tenen dret a la documentació i dossiers de les sessions i es lliurarà un certificat d'assistència en acabar les Jornades.

Matrícula: El preu de matriculació avançada (fins el 3 de febrer es de 30 €) després del 3 de febrer és de 40 . Els estudiants, aturats, pensionistes i els associats a les entitats col·laboradores tenen matrícula reduïda a 20 . Caldrà justificar-ho. Els membres de les entitats organitzadores tenen matricula reduïda a 15 . Ponències soltes 8€. Si es presenten comunicacions, la inscripció és gratuïta. El concert és gratuït pels membres que participin en el congrés. Preu del dinar a concretar.

Informació: Grup d’Història del Casal,  C/ Bonaire, 25, 3r. Pis,  08301-Mataró. Tots els dijous de 19’30 a 20’30 h . info@ghcmataro.org  // tel. 93. 798.70.03 // 93.798.94.75

Inscripcions:  al Grup d’Història del Casal de Mataró, omplint la butlleta d’inscripció i adjuntant  el resguard d’ingrés de la matrícula que s’haurà de fer efectiva en efectiu o mitjançant ingrés al compte corrent del Grup d’Història del Casal.
SENTACIÓ

ORGANITZACIÓ

Comitè Científic Assessor:
·         Jordi Bolòs i Masclasns (Universitat de Lleida)
·         Coral Cuadrada i Majó (Universitat Rovira i Virgili-Tarragona)
·         Francesca Español i Beltran (Universitat de Barcelona)
·         Imma Ollich i Castanyer (Universitat de Barcelona)
·         Ramon Martí i Castelló (Universitat Autònoma de Barcelona)
·         Roser Salicrú i Lluch (Institució Milà i Fontanals - CSIC)
·         Hug Palou i Miquel (Arxiu Històric Municipal  Fidel Fita Arenys de Mar)
·         Jesús Rodríguez i Blanco ( Professor del IES Joan Coromines - Pineda de Mar).