Missatges i comentaris

Podeu llegir els resums de els comuniacions i ponències i afegir els vostres comentaris i preguntes a la pàgina principal.

L’arqueologia dels paraments i del patrimoni edificat com a model per a l’anàlisi de les fases constructives d’alguns dels edificis medievals del Maresme: el campanar de Sant Julià d’Argentona, el priorat de Sant Pere de Clarà (Argentona), el castell de Vilassar i la capella de Sant Mateu de Premià. - Joaquim Graupera Graupera (GHC)

Des dels anys 80 del segle XX, els especialistes dedicats a la restauració d’edificis, tant d’època clàssica com d’estructures més modernes, estan aplicant el mètode d’E.C.Harris en l’anàlisi de les estructures arquitectòniques aèries. A Catalunya, ha estat un mètode utilitzat de forma freqüent per diversos professionals però cal destacar la feina realitzada pel Servei de Catalogació i Conservació de Monuments (avui Patrimoni Arquitectònic Local) de la Diputació de Barcelona.
El mètode consisteix en l’anàlisi dels murs o paraments de l’edifici, és a dir, les estructures aèries, per intentar captar l’estratigrafia que presenten. D’aquesta manera, aplicant el mètode estratigràfic Harris en aquestes estructures se'n pot  deduir les fases constructives.

Aquest mètode ja ha estat aplicat en estudis sobre diversos edificis medievals del Maresme, com el campanar gòtic de l’església parroquial de Sant Julià d’Argentona, la capella de Sant Pere de Clarà (Argentona), i les reformes gòtiques del castell de Vilassar de Dalt, tots ells publicats en anterioritat per l’autor d’aquest treball.

En la present comunicació s’afegeix l’aplicació d’aquest mètode a l’estudi de la capella romànica de Sant Mateu de Premià de Dalt. Aquesta es troba situada al cim de la serra de Sant Mateu, al punt més alt de la carena. La capella apareix documentada a partir de l’any 993 i  segurament va estar afectada pel terratrèmol del 1448 ja que en una visita pastoral del 1498 es descriu com a desbastada i destruïda i es demana la seva reconstrucció. A principis del s.XVI,  pertanyia al priorat de Sant Miquel del Fai. L’edifici d’estil romànic és de nau rectangular coberta amb volta de canó amb absis semicircular. Les reformes que va patir van provocar un escurçament de la nau. La capella està adossada a una masia pel mur del sud.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada