Missatges i comentaris

Podeu llegir els resums de els comuniacions i ponències i afegir els vostres comentaris i preguntes a la pàgina principal.

Els Sala: entre vidriers i remences - Benet Oliva i Ricós

Presentarem la nissaga dels vidriers Sala de Vallromanes, una branca dels Sala que encapçalaren la segona revolta remença, la qual forçà la Sentència Arbitral de Guadalupe. Trencarem el tòpic radical presentant-los com a  pagesia benestant i ben relacionada amb la menestralia barcelonina mitjançant la comercialització de la producció de vidre. Finalment, veurem la seva irrupció al Maresme, amb forns de vidre a Mataró i Vilassar, en els quals es formaren bona part de les noves nissagues de vidriers maresmencs que encapçalaran el districte protoindustrial de Barcelona & Mataró (& Granollers) al llarg del cinc-cents

4 comentaris:

  1. Hola acabo de trobar aquest bloc i em sembla molt interessant. Aprofitant aquest article sobre vidriers, tinc entès que la producció de vidre a Mataró fou molt important als segles XVI-XVII, però sempre he tingut el dubte d'on es subministraven de materia primera per a l'elaboració del vidre. N'hi ha a la zona de mineral?
    Moltes gràcies
    Josep Martí

    ResponElimina
  2. Al mig del triangle i en la part central de la serralada, hi trobem el sector de la serra de sant Mateu, entre els termes d'Alella, Teià, Premià i Vilassar per la part del Maresme, i Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès pel Vallès. La serra estava coberta per alzinar i pins més algunes rouredes.a les fondalades humides, alternant amb garrigues, brolles, vinyes, camps i erms. D'aquí s'extreia la llenya, una de les materies primeres claus per fer funcionar els forns. De fet, aquesta era una de les raons per prohibir instal•lar forns, per exemple a Girona, ja que necessitaven la fusta per a la fàbrica de galeres. Però, com fa notar Joan Giménez, hi havia a més una matèria primera bàsica a la Serralada, la roca de quars de llet, un diòxid de silici incolor o blanc del qual s'obté la sílice, l'element fonamental per a la fabricació de vidre. Com assenyalen els geòlegs, existeixen a la Serralada diversos dics d'aquest mineral: un discorre perpendicular al mar entre can Bruguera i Les Sureres amb un aflorament al turó d'en Dori; un altre parteix de la riera d'Argentona i pren la mateix direcció que l'anterior, a la zona de Dosrius s'hi troben tres ramals menors... A més, observant el Mapa geológico de España corresponent a la part de les rodalies de Mataró, hi detectem diversos dics de quars escampats arreu de la Serralada que devien permetre l'establiment dels diversos forns... Aquesta és la base infraestructural que ens permet explicar el perquè es formà aquí aquest districte preindustrial entorn al vidre i perdurà al llarg del temps.

    Benet Oliva

    ResponElimina
  3. Moltes gàcies per la informació. També tinc el mateix dubte sobre la ròca calcària d'on es subministraven els forns de cals. No sé si vostè m'en pot dir alguna cosa. Gràcies noves.

    Josep Martí

    ResponElimina
  4. hola a tothom,
    a Arenys s'acaba de presentar un llibre sobre els Sala. Vidriers arenyencs que van marxar a Paris.
    ens agradaria tenir el text d'aquesta conferència de Benet Oliva. serà possible?
    moltes gràcies per la vostra col.laboració.
    Pere Riera
    pere@fotos.cat

    ResponElimina